Balaton

A Balaton magyarország legkedveltebb üdülőhelye. Közép- Európa legnagyobb édesvizi tava, amely meghatározza magyarország vízrajzát is. Latin neve: Lacus Pelso. Típusát tekintve a szikes tó kategóriába tartozik. A Tihanyi-félsziget elválasztja a tó keleti felét a nagyobbik részétől. Jellemző az egész balatonra, hogy a déli tómeder sekélyebb, mint az északi, a víz hőfoka is melegebb szokott lenni a déli parton. A tó északi oldalán található a Tapolcai medence és a Badacsonyi borvidék is. A Balatonon halászatot is művelnek, nagyon közkedveltek a balatoni halak. A Balaton környékén termálvizek és gyógyfürdők is találhatóak.

A földtörténeti középkorban lerakódott üledékes kőzeteken alakult ki a tó medre. Hozzávetőlegesen 15.000 évvel ezelőtt alakult ki. A Balaton medrét a szélerózió és a tektonikai mozgások alakították a jégkorszak azon szakaszában, amikor a Balatonnál száraz éghajlat uralkodott. Amikor az éghajlat nedvesebbé vált, akkor a Keszthely környékén lévő mélyedésekben tavak alakultak ki. Ezután folyamatosan egy nagy egybefüggő tóvá alakult.

A Balaton átlagos vízmennyisége körülbelül 1.800 millió köbméter. Ez a vízmennyiség körülbelül 2,2 év alatt cserélődik ki.

Rengeteg a különleges látnivaló az egész Balaton környékén.