Újra ismertté lesz a kéknyelű

Kéknyel6
Kéknyel6

Egy bor és egy szőlő, amelyik ismét a figyelem középpontjába kerül! A Balaton felvidék egyedülálló, ásványi anyagokban gazdag talaján terem a kéknyelű. A fajta őshonos magyar és már Hungarikumnak nyilvánított. A Badacsonyban és a Balaton-felvidéken terem, így az itteni termelők azon dolgoznak, hogy visszaállítsák ennek a páratlan bornak a hírnevét, mint tájjellegű bort tegyék ismertté. A filoxéravész előtt értékelt és drága bor volt, majd a szocialista tömegtermeléssel, ami nem ennek a bornak a jellegzetessége, feledésbe merült.

Pedig igazi finomság készíthető a kéknyelű szőlőből, aminek az elnevezését a levelek kékes színű nyeléről kapta. Mivel savtartalma magas, ezért alkalmas az egész késői szüretelésre és ezért jégbor is készül belőle. Kedveli a hosszú érlelést. Mindent összevetve, a kéknyelű egy újra felfedezett hazai fajta, amelyik remélhetőleg visszanyeri régi fényét, köszönhetően a badacsonyi bortermelők állhatatos munkájának és a fajta karakteres ízének, minőségének. Nem a mennyiség, inkább a minőség a jellemzője!